Salvela – Hrvatska

salvela
003velika_670_447_s_c1

MASLINIK BARBARIGA  – kvalitet koji su i Rimljani prepoznali…

Nadmorska visina 1,5-10m. Poluotok stara Barbariga  nasuprot NP Brijuni. Jedinstvena mikrolokacija blage klime.  Jedan od najcenjenijih lokaliteta Rimskog carstva u II – III veku. Vila rustica – Ostaci rimske uljare u centru maslinika. Plitka crvenica sa škrilastim kamenim strukturama idealna za uzgoj maslina.

Smešten je na poluotoku neposredno ispod starog naselja Barbariga. Položaj je u pravcu severoistok – jugozapad a reljefno je to blaga padina prema moru u istome smeru. Poluotok je sa severne i istočne strane reljefno zaštićen od hladnih severnih i istočnih vetrova. S druge strane, zbog blizine mora na njemu je prisutno stalno lagano strujanje vazduha.  Pogodnost za maslinarsku proizvodnju su na poluotoku otkrili još stari Rimljani, koji su tu uzgajali masline a u samom masliniku izgradili i veliku uljaru, čiji su temelji, postolja za preše i bazeni za sakupljanje ulja još i danas sačuvani.

Zaštićen položaj i neposredna blizina mora čine da vegetacijski period na ovoj mikrolokaciji traje 2-3 nedelje duže nego na ostalom maslinarskom području opštine Vodnjan, ranije u proleće započinje i u jesen kasnije završava. U Istri ne postoji nijedno drugo područje koje je ovako dobro prirodno zaštićeno.

Teren je pretežno kamenit tj. ispod plitkog sloja zemlje tlo je sastavljeno od škriljastog kamena pomešanog, u većoj ili manjoj meri sa zemljom. Takav je tip tla veoma pogodan za maslinarsku proizvodnju i u njemu se bolje čuva vlaga nego u samoj zemlji ili jako kamenitom tlu.

Upravo, položaj maslinika i skeletnost tla čini da ulje iz toga zasada ima izražene arome i naglašenu gorčinu i pikantnost, po čemu je ova lokacija bila poznata još i u Rimskom carstvu, u II – III veku, kada je ono bilo u sastavu „vile rustice“ , poljoprivrednog imanja specijalizovanog za uzgoj maslina i proizvodnju ulja.

AURUM

Salvela Aurum mešavina je sorti. Bazu čine sorte leccino i leccione koje mu daju punoću i aromatičnost. Buža i istarska bjelica dodate su u manjoj meri te u ovu mešavinu unose osobine specifične za svoju sortu, kao npr. poželjne note gorčine i pikantnosti. Ovakvim mešanjem sorti dobijena je optimalna mešavina; skladno ulje u kojem su sve poželjne osobine dobro izbalansirane te ni jedna nije prenaglašena.

Ulje je izražene voćnosti i svežine, a prisutna je i gorčina i pikantnost tako da mešavina ekstra devičanskog ulja Aurum, zbog svoje odlične izbalansiranosti, izvrsno dopunjuje sva jela.

Aurum 0,25
 
 

BUŽA        

Autohtona stara istarska sorta, najcenjenije ulje, svetlo zelene do zlatno žute boje, jakog voćnog ukusa i mirisa na maslinu te aromatično bilje, artičoku i jabuke ujednačene gorčine i pikantnosti. Odlična je dopuna svežim sirovim  namirnicama, izvrsno se slaže uz sirovu plavu ribu, posebno tunu i losos, pa tako tradicionalno japansko jelo sushi  dobija poseban mediteranski šarm. Plemenitoj ribi, sezonskom svežem povrću na žaru, šampinjonima i raznim rižotima od morskih plodova daje punoću ukusa. Slatke pečene jabuke prelivene bužom izuzetno je dobra kombinacija slatkog užitka i zdravlja.

 

Buºa
 

ISTARSKA BJELICA 

Kasna sorta čije je ulje poznato po visokom sadržaju polifenola – i do 10 puta većim nego što nalazimo kod nekih drugih sorti. Upravo radi visokog sadržaja polifenola ovo je ulje izuzetno zdravo i bogato antioksidansima.

Salvela Istarska bjelica „snažno“ je ulje u čijem je ukusu naglašena gorčina. Prepoznatljivog je ukusa na zeleni badem, crnogoricu, zeleno lišće i travu. Lepo se kombinuje uz sladoled, jela s roštilja i ostala jela izraženijeg ukusa kao i pikantne sireve i pršut.

Bjelica
 

LECCIONE

Sorta leccione u ranoj berbi pokazuje svu raskoš mirisa i ukusa. Karakteristično je po bogatstvu finih aroma. Blago je, skladno, vrlo aromatično, s naglašenom voćnosti po plodu masline. U ukusu je prepoznatljiva i diskretna gorčina po slatkom radiću i cikoriji, a u mirisu dominira aromatično bilje.

Odlično upotpunjuje sva kuvana jela, izvrsno se slaže s belom ribom i lagano prženim mesima.

Leccione
 

VODNJASKI TORČAL     

Vodnjanski torčol je ekstra devičansko maslinovo ulje. Masline se prerađuju u vlastitom prerađivačkom pogonu desetak kilometara udaljenom od maslinika koji se nalaze na području Barbarige i Fažane. Samo nekoliko sati nakon berbe plodovi se prerađuju te se na taj način dobija ulje najboljeg kvaliteta. Prerađeno se ulje čuva u strogo kontrolisanim uslovima, po šaržama, u spremnicima od nerđajućeg čelika pod pritiskom. Tako čuvano maslinovo ulje zadržava svoja visokovredna nutritivna svojstva pre punjenja u staklenu ambalažu.Torčol je vrhunsko ulje, koje fenomenalno funkcioniše uz govedinu, svinjetinu, jaja, tartufe, pastu, krompire i plavu ribu, ali se može koristiti i uz belu ribu, rakove i školjke. 

Maslinovo ulje Torčol Uljare Vodnjan u Španiji je osvojilo drugo mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju, koju dodjeljuje Međunarodni maslinarski odbor. U konkurenciji je ukupno bilo 149 ulja iz Španije, Italije, Grčke, Francuske, Portugala, Tunisa, Andore i Brazila

 
torčol boca, 13.06.