Južna Amerika

Iako je samonikla loza bujala u Severnoj Americi, nema nikakvih pokazatelja, arheoloških i drugih, da se na tom kontinentu radilo vino u predkolumbijsko doba. To je počelo dolaskom Španaca i Portugalaca. Čile i Argentina su najveće vinogradarske zemlje u Južnoj Americi.


Vinske regije Argentine

Daleko najveći deo vinogradarskog zemljišta u Argentini je smešten na zapadu u provinciji Mendozi u podnožju Anda. Tu se proizvodi gotovo tri četvrtine svih argentinskih vina. Najomiljeniji malbec nalazi se na vrhu liste grožđa koje se ovde sadi, a zatim slede barbera, sangiovese, tempranillo i cabernet.

San Juan – područje severno od Mendoze važno je zbog količine proizvedenog vina.

La Rioha – razbacani vinogradi smešteni su severoistično od San Juana gde su se pojavili prvi argentinski vinogradi.

Salta – severozapadna provincija koja proizvodi trenutno najbolja argentinska vina nakon Mendose.

Rio Negro – ova južna regija, iako joč neiskorošćena, izgleda da ima najbolje potencijale od svih.

Najpoznatije bele sorte grožđa su: Criola Chica, Pedro Ximenez, Pinot Blanco, Malvazija, Semijon a od crvenih su: Malbec, Petit Verdot, Cabernet sauvignon, Merlot, Barbera


Vinske regije Čilea

Zemlja sa najvećim porastom kvaliteta vina u svetu u poslednjih 20 godina. Regije u Čileu su:

  • Central Valley gde na severu zemlje peovladavaju crvene sorte grožđa a u južnom bele sorte grožđa
  • Casablanca Valley
  • Coquimbo
  • Atacama
  • Južna regija

Čile je velika spona između francuske i severnoameričke vinske kulture i tradicije. Jedan od velikih investitora je Baron Philipe de Rothschild, koji je i sam pomogao Čileu da u vinogradarstvu nađe svoje zadovoljavajuće mesto u svetu.

Sa izuzetkom shiraza, čileanska industrija imala je većinu poznatih sorti koje je proizvodila i Australija. Jedan od prvoklasnih cabernet sauvignona iz vinarije los Vascos u Rapelu, otišao je u Bordeaux radi učestvovanja na godišnjem sajmu zajedno sa vrhunskim chateaux. Vest u francuskim novinama koja je zaustavljala dah glasila je “čileanski premier cru”. I tako je Čile došao na dobar glas.

Čile se pojavljuje i kao proizvođač merlota svetske klase, semilliona ima u izobilju, rislinga kao i pinot noira.