Srbija

Vinske regije Vojvodine

Sremski rejon (Fruška Gora)

Smatra se da je prvu lozu na bregovima Fruške Gore zasadio Rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma. Dolaskom Turaka vinogradarstvo u Sremu je skoro uništeno, ali je vremenom postepeno obnavljano. Zastupljene su mahom bele sorte grožđa, pored italijanskog i rajinski rizling, župljanka, traminac, chardonnay, sauvignon, frankovka, plemenka i novostvorene srpske sorte. Specifično vino ovog kraja je bermet, dobijeno maceracijom više od 20 različitih trava i začina. Slava bermeta obnovljena je poslednjih godina, ali i dalje se sa ponosom ističu podaci da se karlovački bermet nalazio na vinskoj karti “Titanika”.

Banatski rejon

Vršački breg, Gudurica i Veliko Središte asociraju na kraj u kome se gaji grožđe i odakle dolaze bela vina. Vinogradarstvo u vršačkom kraju datira iz vremena Dačana i rimske vladavine.

Rejon subotičko horgoške peščare

Gotovo da je cela površina subotičko-horgoške peščare pogodna za gajenje vinove loze, tereni su uglavnom ravni ili blago zatalasani, a dominantno je peskovito zemljište.


Centralna Srbija

Šumadijsko veliko moravski region

Područje Srbije svojim reljefom predstavlja povoljnu sredinu za uspešno gajenje vinove loze. Pod ovaj region imamo podregione a to su: Beogradski, Oplenački, Jagodinski i Mlavski

Zapadno moravski region

Podregioni: Čačanski i Kruševački.

Niško južno moravski region

Podregioni: Aleksinački, Niški, Topolički, Leskovački, Vranjski.

Centralno timočki region

Podregioni: Borski, Zaječarski, Boljevački, Knjaževački.

Krajinski region

Podregioni: Palanački, Negotinski, Rajački, Mihajlovački.

Timočki region

Podregioni: Krajinski, Centralno Timočki.

Kosovski region

Podregioni: Pećki, Đakovački, Orahovački i Prizrenski.