Blog

„Život je suviše kratak
da bismo pili vino iz bilo kakve čaše!"

vinske čaše

KAKO IZABRATI ČAŠU ZA VINO

Crveno, belo, penušavo – svako zahteva specifičnu čašu, koja je prvi uslov da se zaista oseti čar vina.

Prve čaše za vino napravljene su još u 15. veku, a pet vekova kasnije, tačnije 1958, premijerno je napravljena i linija čaša za tačno određena vina.

Posebne čaše za crvena, bela ili penušava vina izrađuju se kako bi glavne karakteristike – buke, tekstura, ukus i finiš, najbolje došle do izražaja.

" Vino je jedna od najprirodnijih stvari na svetu koja je postigla najveće savršenstvo."
Ernest Hemingway
Pisac

Dobrim vinskim čašama smatraju se čaše od bezbojnog stakla, bez bilo kakvih aplikacija. Tanje staklo namenjeno je lakšim, belim vinima, dok nešto deblje odgovara težim, punijim crvenim vinima.

Pre nekoliko godina, koristeći posebnu kameru, japanski naučnici izveli su i eksperiment kojim su „matematički“ dokazali kako oblik i vrsta stakla utiču na isparenja etanola. Upravo su ova isparenja aroma koja stiže do vašeg nosa i garantuje vam potpuni užitak (zapamtite ovo kada vam neko sledeći put kaže da „ne pravite nauku od izbora čaše“).

izbor
vinske čaše

Svaka čaša mora da ima odgovarajuću dršku. Ona je nešto duža kod čaša za bela, u odnosu na čaše za crvena vina. Dugačka i tanka drška olakšava kruženje vina. Na taj način vino dolazi u kontakt sa kiseonikom i oslobađa mirise.

Bitan trenutak je i nalivanje vina. Veoma je neukusno nalivati vino do samog vrha čaše. Izuzetak čine šampanjske čaše. Ukoliko se služi belo vino, ono se naliva u čašu najviše 60% od njene ukupne zapremine. Crvena vina ne treba nalivati više od 40% zapremine čaše. Takođe, čašu ne bi trebalo dodirivati rukama, jer se tako može izmeniti temperatura vina.

CRVENO VINO

Crvena vina najbolje je poslužiti u velikim čašama, sa punijim i okruglijim balonom i većim otvorom. Tako ćete moći da „ubacite“ nos u času i osetite arome. Osim toga, složene arome i ukus crvenih vina, zahtevaju veći otvor kako bi vino bilo u dodiru sa više vazduha.

BELO
VINO

Bela vina se obično služe u manjim čašama, a balon (telo) je više u obliku slova „U“. Manje čaše bolje čuvaju cvetne note, održavaju nižu temperaturu i istovremeno omogućavaju da više arome stigne do nosa. 

penušava vina

Čaše za šampanjac su visoke, uske, sa dugačkom nožicom i manjim otvorom balona. Oblik čaše treba da zadrži temperaturu vina i sadržaj ugljen dioksida u vinu. Ova vina se sipaju skoro do vrha čaše, kako bi mehurići imali što duži put do vrha.