Zenato

Zenato vinarija je osnovana 1960. u srcu Lugana, u Peschiera del Garda. Ubrzo je proširena i na  Valpolicella zemlji, u Sant’Ambrogio. Danas kompanija nastavlja sa radom zahvaljujući napornom radu njegove žene Karlo i njegovih sinova Alberto i Nadia, koji se učvrstili i proširili projekat koji je počeo Sergio. Kompanija je u stalnoj evoluciji, ali njene vrednosti su iste kao i uvek: poštovanje vremena, ljudski aspekt, ljubav prema zemlji i briga za tradiciju.

zenato


amarone clasicoAmarone della Valpolicella Classico

Sortni sastav: Corvina 80%, Rondinella 10%, Oseleta 10%
Procenat alkohola: 16.5%

Amarone Clasico nastaje od ručno branih najkvalitetnijih i najzrelijih bobica grozđa. Takav materijal se u posebnim prostorijama dodatno provetrava 3-4 meseca. Maceracija se odvija 15-20 dana na temperaturi od 23-25C. Kasnije vino odležava u hrastovim buradima u periodu od 36 meseci. Boja vina je duboka rubin crvena, na nosu je elegantno, začinsko sa nagoveštajem crne čokolade, sušenog voća a naročito se izdvaja šljiva. Vino je u ustima zaokruženo, baršunasto i glatko.


ZenatoAmaroneClassicoRiservaAmarone della Valpolicella Classico Riserva

Sortni sastav: Corvina 80%, Rondinella 10%, Oseleta 10%
Procenat alkohola: 16.5%

Amarone Reserva „Sergio Zenato“ se proizvodi samo u izuzetno dobrim godinama i to od najboljeg grozđa sorti Corvina, Rondinella i Oseleta. Vino je izuzetno koncentrovano, dugog intenzivnog ukusa sa prisustvom vanile i crvenog voća. Nakon fermentacije 15-20 dana Reserva Sergio Zenato odležava 48 meseci u buradima Slavonskog hrasta i jos jednu godinu u boci.


valpolicella ripassaRipassa Valpolicella Superiore

Sortni sastav: Corvina 85%, Rondinella 10%, Oseleta 5%
Procenat alkohola: 14%

Vino Ripassa se dobija spajanjem Valpolicella sa kominom Amaronea i proces traje 7-8 dana pri temperaturi 25-28 C. Ovim postupkom se započinje druga fermentacija i isto tako dobija bogatija boja, buke i telo. Vino odležava u hrastovim buradima od 500 litara 18 meseci.


valplicella clssico superioreValpolicella Superiore

Sortni sastav: Veroneze 80%, Rondella 10%, Sangiovese 10%
Procenat alkohola: 13.5%

Vino karakterise Rubin Crvena boja, na mirisu je kompleksno, podseća na maraskino višnju. Na ukusu je suvo, baršunasto, dobre strukture i punog tela. Postupak maceracije se odvija u čeličnim tankovima u periodu od 10 dana a zatim blago presuje i seli u hrastove bačve od 50/75 hektolitara gde sazreva narednih 12 meseci.


Lugano Riserva DOClugana-ris_699995928598d5eb71729421d53308e0

Sortni sastav: 100% Trebbiano
Procenat alkohola: 13.5%

Vino Zenato Riserva Lugana nudi intenzivan ali elegantan cvetni  buke. Zlatne  boje, lepo  slojevito, na nepcu izraženi tonovi zrele  kruške i citrusa. Ovo vino odležava šest meseci u buretu i godinu dana u boci pre nego što bude dostupno korisnicima.

 


Lugana San Benedetto

Sortni sastav: Trebbiano di LuganalUGANA SAN bENEDETTO
Procenat alkohola: 13%

Lugana San Benedetto iz vinarije Zenato napravljena je od lokalne sorte Trebbiano di Lugana. Ručna berba grožđa vrši se krajem septembra i početkom oktobra.Ima slamnato žutu boju sa zelenim odsjajima. Miris je nežan i širok. . Note belog voća poput krušaka i jabuka. Ukus je svež, mekan i prijatan.


Pinot Grigiozenato_pg_bottle

Sortni sastav: Pinot Grigio 100%
Procenat alkohola: 12,5

Ukusno, mirisno i mekano na nepcu. Ovo vino nudi klasične citrusne i cvetne note, sve u elegantnom, prefinjenom stilu.


Chardonnay Garda15122

Sortni sastav: Chardonnay 100%
Procenat alkohola:

Ovo vino je dobijeno isključivo od grožđa Chardonnay, ima jarko slamnato žutu boju. Na nosu
se miris gloga i trešanja postepeno otvara voćnim notama zelene jabuke i marelice sa delikatnim
nijansama suvog voća, lešnika i badema. Na nepcu je izbalansiran sa prijatnim citrusnim senzacijama. 


 Grappa Di AmaroneGrappa-Amarone-a4472f0a

Sortni sastav: Amarone
Procenat alkohola: 45%

Ova grapa se pravi pažljivim odabirom komine od grožđa koje je upravo zgnječeno za proizvodnju. Aroma je intenzivna i prodorna, sa notama zrelog voća i začina, pojačana jačinom alkohola. Ukus je suv.  Glatko i dobro uravnoteženo na nepcu.