Evropa

Vinske regije Crne Gore

Crna Gora je u svetu vina poznata po Vrancu, autohtonoj crvenoj sorti grožđa koja vinu daje intenzivnu, duboku rubin boju. Crna Gora ima dva vinska regiona:

 • Obalski deo: ulcinjski, sutomorski, grbaljski;
 • Kontinentalni deo: vezan za Podgoricu, odnosno Čemovsko polje.

Vinske regije Hercegovine

Hercegovačka izreka glasi: “Nije dostojan da pije vino onaj koji ga pije kao vodu”. Podregioni: Mostarsko vinogorje, Trebinjsko vinogorje.


Vinske regije Hrvatske

Začeci vinogradarstva na ovom području, povezani su još sa imenom Rimskog cara Oktavijana Augusta. Hrvatska je po vinskoj industriji podeljena na kontinentalnu i obalsku.

Podregioni kontinentalnog dela su:

 • Plješevica – najpoznatija sorta graševina
 • Prigorje – sorte koje su zastupljene su kraljevina, plemenka, graševina, portugizer, frankovka
 • Hrvatsko zagorje – uglavnom sorte groždja graševina, burgundac beli, kraljevina, silvanac, rajinska graševina, portugizer
 • Mosvavina – frankovka, plemenka, graševina, burgundac beli, silvanac
 • Bilogorsko-podunavski – rasprostranjene bele sorte: graševina, plemenka, slankamenka, portugizer, crnina
 • Pokuplje – petrinjska ranina i žuti ovnek
 • Posavina – sa Brodskim i novskim vinogorjem, sa graševinom i Plemenkom kao i beli Portugizac i Ružica, kao crvenim sortama
 • Srednja Slavonija – sa belim sortama: sauvignon blanc, semillion, burgundac beli, traminac i crvenim: frankovka, ružica, kadarka, burgundac crveni i merlot
 • Podunavlječine – Baranjsko, Erdutsko, Paljsko, Aljmasko, Vukovarsko i Iločko vinogorje gde se proizvode samo kvalitetna i visokokvalitetna vina kao slankamenka, plemenka, mađaruša, kadarka, burgundac beli, sivi traminac, muskatni silvanac a crvene cabernet sauvignon i merlot.

Obalski deo podeljen na dalmatinski, ostrvski i istarski deo.

Plavac je najrasprostranjenija crvena sorta grožđa obalskog i ostrvskog dela, modifikovan je po potrebi uzgajivača i geografskog porekla, tako da daje vina različite strukture i jačine, ali uvek izuzetnog kvaliteta i tu se najviše ubrajaju Plavac mali, Hrvatski plavac i Plavac kaštelat. Najpoznatije vino od ove sorte je Dingač.

U Istri je najpopularnija Malvazija mada u okolini Dubrovnika sa 17-20% šećera, 5% kiseline i oko 21gr/lit. ekstrakta je veoma pogodna za proizvodnju slatkih vina npr. “Prošek”.


Vinske regije Slovenije

U Sloveniji 2/3 ukupne proizvodnje vina odlazi na proizvodnju belih vina. Deli se na tri podregiona:

 • Podravski region: između reke Drave i Mure
 • Posavski region: Smarso-savinjsi, Biželjski, Krško-gorjanski, Novomesko-mokronoški i Bjelokrajinski
 • Primorski region: Slovenskeisre, Vipavskadolina, Goriškabrda.

Vinske regije Makedonije

Makedonija je zemlja u neposrednoj blizini Egejskog i Jadranskog mora, što njenu klima čini raznolikom. Zime su blage a leta su topla.

Po reonima Makedonija je podeljena na severoistočni, zapadni i srednji reon. top


Vinske regije Italije

Italija je trenutno najveći proizvođač, izvoznik vina i drugi najveći proizvođač po glavi stanovnika. Italija prpizvodi vino u svih 20 regiona i može se podeliti na 4 dela.

 • Severoistočni – Veneto (valpolicella, bardolino, soave); Friuli, Venecia, Giulia (Colli)
 • Severozapadni – Piemonte (barolo, barbaresco, gattinara, barbera, dolceto, asti spumante, grignolino); Lombardia (valtelina, oltrepo pavese, francia corta); Emilia-Romagna (lambrusco, albana di romana)
 • Centralni – Toscana (chianti, brunello di montalcino, vino nobile di montepulciano, vernaccia di san gimignano); Marche (verdicchio); Umbria (orvieto); Lazio (frascati, est!est!est!); Abruzzo (montepulciano d’abruzzo, trebbiano d’ abruzo)
 • Južni – Apulia (Puglia); Campagna (lacrima christi, greco di tufo, taurasi); Sicilia (marsala).

Vinske regije Francuske

Francuska spada u zemlju broj 1 po proizvodnji vina. Po količini proizvodnje, Francuzi su uz rame sa Italijanima i Špancima.

Najveći regioni u Francuskoj su:

 • Champagne – najseverniji deo Francuske. Poznat po proizvodnji penušavih vina na svetu.
 • Alzas – ima suvu klimu sa dosta sunca i plodnu zemlju tako da je jako pogodan region za uzgoj vinove loze. Postoje dve klasifikacije vina: Alzas AC – Riesling, muscat, tokay-pinosgris, gewurztraminer i Alzas grand cru – muscat, Riesling, pinosgris, gewurtztraminer
 • Dolina Loare – Regija se prostire od sredine centralne Francuske do centralne obale Atlantika: Vinogradi Nanta – suprimarna bela grožđa muscadet i gros plant; Vinogradi Anžuja i Saumura – od belih grožđa primarna: cheninblanc, sauvignon blanci chardonnay a od crvenihsorti cabernet franc, cabernet sauvignon igamay; Vinogradi tourainea – sorte grožđa kao i u Saumuru; Centralni vinogradi – od belih poznati sauvignon blancichasselas a od crvenih pinot noir, gamayi pinot meunier.
 • Dolina Rone (cotes du Rhone) – proizvodi su 95% crvena a 5% bela vina. U severnoj Roni se više uzgaja syraz a u južnoj granache.
 • Bordo (Bordeaux) – nalazi se na jugozapadu Francuske i celom dužinom ovog regiona teče reka Gironde. Podregioni su: Medoc, Saint Estephe, Pauillac, Saint Julien, Moulis i Listrac, Margaux, Haut Medoc, Grave.
 • Burgundija (Burgogne, Burgundy) – regija spada u najveće po prostranstvu. Glavni regioni Burgundije: Chablis, Cote d’or: cote de nuits, cote de beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais, Beaujolais.

Vinske regije Španije

Španija je jedan od najstarijih vinskih regiona na svetu: Rioja (Riohaalta, Rioja Alavesa, Roja Baja), Priorato, Catalonia i Penedes, Valdepenas, Rueda, Ribera de Duero, Navara, Somontano, Galiicia.

Šeri je jedno od najpopularnijh vina koje se proizvodi u nekoliko stilova ali su dva osnovna. Fino ima bledu boju, fermentira do 12,5% alkohola a potop se dodaje brendi do 15,5%. Oloroso ima tamniju boju, pusti se da fermentira do 13% alkohola a onda se pojačava do 18%.


Vinske regije Portugalije

U Portugalu je vinogradarstvo jedna od glavnih industrijskih grana, ¾ proizvodnje je proizvodnja crvenih vina. Najpoznatije regije su u dolinama dveju reka, Douro i Fejo, kao i neke manje kao: Estramadura, Colares, Bucelas, Carcavelos, Setubal.

Severna regija Dao ima reputaciju proizvodnje najboljih portugalskih crvenih vina. Pored ove regije nalazi se Bairrada gde je pretežno zastupljena proizvodnja penušavih vina kao i voćnih vina koja se proizvode od lokalne sorte Baga a najbolji proizvođač iz ove regije su Luis Pato i Alianca.

U regiji Douro, regiji Vintage Porta, zastupljena je i proizvodnja jednog od najpoznatijih portugalskih crvenih vina Barca Velha.

Iz regije Alentejo na istoku Portugalije dolazi veoma komercijalno vino Esporao.

Blizu Lisabona, nalaze se dve poznate vinske regije Setubal i Terras do Sado. Najpoznatiji proizvođač je Jose Maria da Fonseca, koji pretežno proizvodi regionalna vina, a popularni su i proizvođači Camarate, Pasmados koji proizvode stona vina. Proizvođači moćnih i jakih vina iz ove regije su Periquita i Pedras do Monte. Najpoznatija sorta je Castelo Frances. Najpoznatiji proizvođač belih vina Vinho Verde, takođe se bavi proizvodnjom crvenih, penušavih, kako suvih, tako i slatkih vina. Poznato portugalsko slatko belo vino je Moscatel de Setubal. Portugal je poznat i po proizvodnji Porta i Madeire, ali proizvodnja ovih vina dostiže jedva 4% od ukupne proizvodnje ove zemlje.

U svetu najpoznatija Portugalska vina su Port i Madeira.

Portugal se po sortama grozđa dosta razlikuje od ostalih mediteranskih zemalja. Od belih su najrasprostranjenije: Dourado, Malvazija fina, Muscatel branco, Rabigato, Azal branco i Alvarinho, a od crvenih: Azal tinto, Borracal, Bastardo, Casculho, Cornifesto, Malvazija freta, Tinta Carvalha, Tinta francisca. Portugalska vina su dosta meka i nemaju vise od 10% alkohola.