Medea

Picture2
Picture1
 
   “Medea je trenutak strasti iz Istre zatočen u boci,
stvoren da svaku prigodu učini posebnom.”
 
 
DFabijanic_IMG_3707 (1)
Vinarija smeštena u gradu Vodnjanu u blizini Pule. Reč je o svežim vinima s jedne strane namenjenim intimnim trenutcima, za ručak, večeru ili opuštena druženja. S druge strane, jednako su namenjena profesionalcima koji će ih poslužiti u vinskim barovima i restoranima. To su kvalitetna vina koja mogu zadovoljiti zahtevne ljubitelje vina, isto kao i one koji tek ulaze u taj svet.
 
Vinograda se prostiru na ukupno 60 hektara. Grožđe u vodnjansku vinariju dolazi iz Medeinih obližnjih vinograda u okoline Medulina i Pule, negovanih od strane vrhunskih stručnjaka, ljudi koji poznaju istarsku zemlju i lozu. Najviše su zasađene malvazija istarska i merlot, uz manje vinograde chardonnaya, cabernet sauvignona i terana. Klima je sredozemna, s toplim i suvim letima te je prosečno 2400 sunčanih sati godišnje. Zime su blage i ugodne, a sneg redak.
DFabijanic_IMG_0105
 

Malvazija istarska

Vino krasi lepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i delomično gusto. Na nosu dominira nota nektarine i malo kore od grejpa na koje se naslanja nota manga a  sledi ih nota lista mente, dakle kompleksnost mirisa je  bogata. Vino je suvo, toplo i mekano a sa druge strane prijatne svežine i srednjeg tela. Vino je uravnoteženo, intenzivnost ukusa je izražena, na after tasteu javlja se nota nektarine. Vino je harmonično, spremno za konzumiranje i u dobrim uslovima čuvanja može trajati još godinu dana. Gastro preporuka: uz hladna predjela na bazi morskih plodova, poput salate od hobotnice.

_Q8A7040
 

Malvazija istarska – Montiron

Vino  zelenkasto žute boje sa tamnijim rubovima koji daju notu slamnate nijanse, kristalno je bistro i delimično gusto.  Na nosu dominira voćna nota u kojoj se ističe breskva i  kajsija a sledi ih  nota agruma u obliku narandžine kore. Kasnije se javlja nota zelene trave i malo lovora, a na samom kraju dolazi i tipična malvazijska nota cveta bagrema. Kompleksnost mirisa  je bogata. Vino je suvo, toplo  i mekano a sa druge strane prijatna svežina mu daje dobru mineralnost. Punog je tela. Vino je uravnoteženo, intenzivnost ukusa, dugo traje u ustima. Vino je harmonično a na after tasteu ponovno se javlja nota breskve. Vino je u  dobroj formi te u kvalitetnim uslovima čuvanja može potrajati još dve godine. Gastro preporuka:  uz fini rižoto sa kozicama. 

mavazija-montirion-2015
 

Rosé

Vino ima elegantnu rose boju trešnje, sa malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro. Na nosu se prvo otvara nota maline i jagode, praćene sa malo začinskih nota na to se nadovezuje nota crvene ruže, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suvo, toplo i mekano a sa druge strane krasi ga  izvrsna svežina, lagani tanini koji su u tragovima, a vino je ukusno i krasi ga srednje telo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost ukusa mu je izražena a na after tasteu javlja se nota višnje maraske. Vino je harmonično i spremno za upotrebu. Gastro preporuka: kao aperitiv ili uz neku osvežavajuću salatu.

Medea-Rose-1-800x800

Punta Grecca

Vino krasi  rubin crvena boja, sa tamnijim rubovima, a vino je bistro i gusto. Pre konzumiranja vino treba dekantirati da bi se nadislao i počelo otvarati, te će mu se intenzivnost mirisa  postepeno otvarati. Na mirisu  dominira nota bobičastog voća, predvođena sa notom borovnice i marmelade od kupine, potom se javlja nota vanile i malo čokolade potom malo prašine i kože. Što se vino više otvara dolazi do izražaja začinska nota u obliku papra te malo duvana i sladića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suvo, toplo i mekano a sa druge strane je sveže i tanično sa finim i mekanim taninima, a krasi ga snažno telo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost ukusa je izražena a ukus je fin i prijatan, ima izvrsnu trajnost u ustima, na after tasteu javlja se nota borovnice.Vino krasi fina harmonija, u dobrim uslovima čuvanja može trajati i deset godina. Gasto preporuka: sa sočnom Fiorentinom .

 
10813560