Vinske čaše

Kako odabrati čašu za vino

Crveno, belo, penušavo – svako zahteva specifičnu čašu, koja je prvi uslov da se zaista oseti čar vina.

Prve čaše za vino napravljene su još u 15. veku, a pet vekova kasnije, tačnije 1958, premijerno je napravljena i linija čaša za tačno određena vina.

Posebne čaše za crvena, bela ili penušava vina izrađuju se kako bi glavne karakteristike – buke, tekstura, ukus i finiš, najbolje došle do izražaja.

"Vino je jedna od najprirodnijih stvari na svetu koja je postigla najveće savršenstvo."
Ernest Hemingway
Pisac

Izbor vinske čaše

Dobrim vinskim čašama smatraju se čaše od bezbojnog stakla, bez bilo kakvih aplikacija. Tanje staklo namenjeno je lakšim, belim vinima, dok nešto deblje odgovara težim, punijim crvenim vinima.

Svaka čaša mora da ima odgovarajuću dršku. Ona je nešto duža kod čaša za bela, u odnosu na čaše za crvena vina. Dugačka i tanka drška olakšava kruženje vina. Na taj način vino dolazi u kontakt sa kiseonikom i oslobađa mirise.

Pre nekoliko godina, koristeći posebnu kameru, japanski naučnici izveli su i eksperiment kojim su „matematički“ dokazali kako oblik i vrsta stakla utiču na isparenja etanola. Upravo su ova isparenja aroma koja stiže do vašeg nosa i garantuje vam potpuni užitak (zapamtite ovo kada vam neko sledeći put kaže da „ne pravite nauku od izbora čaše“).

Bitan trenutak je i nalivanje vina. Veoma je neukusno nalivati vino do samog vrha čaše. Izuzetak čine šampanjske čaše. Ukoliko se služi belo vino, ono se naliva u čašu najviše 60% od njene ukupne zapremine. Crvena vina ne treba nalivati više od 40% zapremine čaše. Takođe, čašu ne bi trebalo dodirivati rukama, jer se tako može izmeniti temperatura vina.

Crvena vina najbolje je poslužiti u velikim čašama, sa punijim i okruglijim balonom i većim otvorom. Tako ćete moći da „ubacite“ nos u času i osetite arome. Osim toga, složene arome i ukus crvenih vina, zahtevaju veći otvor kako bi vino bilo u dodiru sa više vazduha.

Bela vina se obično služe u manjim čašama, a balon (telo) je više u obliku slova „U“. Manje čaše bolje čuvaju cvetne note, održavaju nižu temperaturu i istovremeno omogućavaju da više arome stigne do nosa.

Čaše za šampanjac su visoke, uske, sa dugačkom nožicom i manjim otvorom balona. Oblik čaše treba da zadrži temperaturu vina i sadržaj ugljen dioksida u vinu. Ova vina se sipaju skoro do vrha čaše, kako bi mehurići imali što duži put do vrha.

Podelite:

Pogledajte još

Humanitarno veče

Udruženja „VIVARTE“ DONATORSKO VEČE Udruženje Vivarte je dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija koja je posvećena promovisanju klasične muzike i humanitarnim aktivnostima sa ciljem da podrži

Prosecco Astoria

VINARIJA ASTORIA VENETO / ITALIJA Osnovana 1987, sa Paolom i Filipom Polegatom na čelu, Vinarija Astoria je jedan od vodećih eksponenta umetnosti Prosecca. Porodica koja

Vinske čaše